bourgondisch lifestyle  •  haarlemmerstraat 115, 1013 em amsterdam, 020-4120027  •  openingstijden: zo. en ma. 13-18u.  •  di. t/m vr. 11-19u.  •  za. 9-18u.

wijn juni 2017 » « wijn april 2017


wijnabonnement mei 2017

Umathum 2014 Profiteer van het Wijnabonnement.
U kunt tegen een zeer aantrekkelijke prijs kennis maken met 3, 6 of 12 nieuwe wijnen en u laten verrassen door onze keus.

inschrijven

 

mei 2017
WIJN 62: Umathum 2014

24 april 2017 schreef Josef Umathum in zijn wijndagboek: Lichte morgenvorst en daarmee schade aan de jonge scheuten. Een deel van de bladeren is verbrandt, toppen van de scheuten moeten nog goed zijn. Een mogelijk verlies van tien procent van de oogst. We sproeien brandnetelthee om de gekwelde planten met warmte een beetje steun te geven.
Ook bij ons leek het de laatste week van april weer even herfst, misschien daarom onze keuze voor deze fles Oostenrijks rood. Oostenrijk is vooral bekend voor haar mooie witte wijnen als Riesling en Grüner Veltliner. De laatste twintig jaar zijn er wijnmakers opgestaan om juist te werken met de oorspronkelijke rode druivensoorten. Josef Umathum is er één van, een eigenzinnige perfectionist, die veel waarde hecht aan biodynamische wijnbouw en deze consequent toepast.

Twee weken voordat het Oostenrijkse glycol wijnschandaal aan het licht kwam, nam hij het stokje van zijn ouders over. Volgens Umathum een goede tijd voor ontwikkeling van zijn wijngaarden gelegen rond de Neusiedlersee in Burgenland. Nu de complete reputatie van Oostenrijkse wijnen naar de filistijnen was, kon het alleen maar beter worden. En dat werd het.

Op zoek naar nieuwe grond liep hij in 2000 tegen een oude boerderij aan. Het land trok zijn aandacht door de koude ligging, naar het noordoosten gericht, de zware kalksteenbodems met goede waterdoorlopende eigenschappen, zeldzaam in de omgeving, daarnaast weliswaar nauwelijks herkenbaar, terrassen met oude stenen muren.
"Ik had geen idee van de geschiedenis van wat ik kocht, maar ik wilde die muren herbouwen.” De toestemming van de autoriteiten, kreeg hij niet, omdat er oorspronkelijk geen wijn verbouwd werd. Foto's van het gebied, gemaakt door Amerikanen in de Tweede Wereldoorlog brachten uitkomst. Op één daarvan zie je niet alleen de stenen terrassen, maar ook wijnstokken.

Tijd besteed aan denken, aan het luisteren naar zijn planten en het waarnemen van de gevolgen van tijd op alles. Josef Umathum heeft groot respect voor tijd. Daarom ontwikkelde hij een ​​levende bibliotheek met verschillende soorten planten van de oudste wijngaarden van het land waaronder zes soorten Zweigelt, dertien Blaufränkische en eenentwintig soorten Riesling. Genetische reserve voor zijn wijnhuis.

Zweigelt Umathum 2014 is van het druivenras Zweigelt, het belangrijkste Oostenrijkse rode druivenras. In 1922 door Prof. Dr. Zweigelt ontwikkeld door kruising van de druivenrassen Blaufränkisch en St. Laurent. Helder paarsrood met de smaak van rijpe kersen, frambozen en zwarte bessen en iets van koffiechocolade met een wit pepertje. Het is een lichte Zweigelt met veel sappigheid en een lekkere 'bite'. 
Pasta, een lasagne op basis van knapperige groenten en eend passen er goed bij.

Normaal: € 17,50
Deze maand met abonnement: € 14,00

 

inschrijven

 

wijn juni 2017 » « wijn april 2017