bourgondisch lifestyle  •  haarlemmerstraat 115, 1013 em amsterdam, 020-4120027  •  openingstijden: zo. en ma. 13-18u.  •  di. t/m vr. 11-19u.  •  za. 9-18u.

wijn april 2017 » « wijn februari 2017


wijnabonnement maart 2017

Brunello di Montalcino 2011 Baccinetti Profiteer van het Wijnabonnement.
U kunt tegen een zeer aantrekkelijke prijs kennis maken met 3, 6 of 12 nieuwe wijnen en u laten verrassen door onze keus.

inschrijven

 

maart 2017
WIJN 60: Brunello di Montalcino 2011 Baccinetti

De Baccinetti boerderij ligt ten zuiden van het eeuwenoude plaatsje Montalcino tussen Sant' Angelo in Colle en Castelnuovo dell' Abate op de "terre rosse", perfect voor de ontwikkeling van de druiven. In 1999 werden  Sangiovese wijnstokken op een grond van klei, zand en stenen aangeplant. 10 jaar later zat de eerste Baccinetti Brunello di Montalcino DOCG in de fles.

Tegen het einde van de 20e eeuw besloot Italië om wetten te maken die de kwaliteit en unieke eigenschappen van hun wijnen zou beschermen. De hoogste Italiaanse kwaliteitsaanduiding –DOCG- (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) ontstond toen de benaming –DOC- (Denominazione di Origine Controllata) in de ogen van veel Italiaanse bedrijven – te ruim omschreven zou zijn. Wijn van het niveau DOCG wordt na diverse analyses door de overheid verzegeld om latere manipulatie met het gebottelde product te voorkomen. Dit gebeurt met een zegelstrip over de kurk. De Italiaanse kwaliteitslabels staan voor kwaliteitsproducten uit Italië als wijn, kazen als Pecorino en Parmezaanse kaas en ham zoals Parmaham.

Sangiovese is een donkere druivensoort en is de meest aangeplante druif in Italië. Italië haar liefdesrelatie met Sangiovese is generaties oud en staat synoniem met grote Italiaanse wijnen.
De kwaliteit van de Sangiovese druif is erg verschillend. Door de drastisch verbeterde vinificatie technieken in de jaren 1980, verbeterde de kwaliteit snel.
Buiten Toscane is Sangiovese op grote schaal aangeplant in Lazio, Umbrië, Marche en het Franse Corsica. De Corsicaanse variant bekend als Nielluccio heeft de bijzondere eigenschap ‘maquis’. Het struikgewas dat het eiland bedekt omvat salie, jeneverbes, heide bomen, eik en mirte. Haar geboorteland Italië heeft veel synoniemen voor de druif zoal Sangioveto, Sangiovese Grosso, Sangiovese Piccolo, Brunello, Prugnolo Gentile en Morellino.
Veel Sangiovese variëteiten hebben een betrekkelijk langzame rijping en daarmee een verlengd groeiseizoen met als eindproduct rijkere, sterkere wijnen met een langere levensduur.
Lekker bij wild, rood vlees, gegrild vlees zoals langzaam geroosterd varkensvlees met witte bonen puree, stoofschotels, gebakken kippenlevertjes en krachtige kazen zoals een mooie Parmigiano Reggiano.

Normaal: € 32,15
Deze maand met abonnement: € 25,70

 

inschrijven

 

wijn april 2017 » « wijn februari 2017