bourgondisch lifestyle  •  haarlemmerstraat 115, 1013 em amsterdam, 020-4120027  •  openingstijden: zo. en ma. 13-18u.  •  di. t/m vr. 11-19u.  •  za. 9-18u.

wijn maart 2015 » « wijn januari 2015


wijnabonnement februari 2015

Dolcetto d'Alba 2012 Stroppiana Profiteer van het Wijnabonnement.
U kunt tegen een zeer aantrekkelijke prijs kennis maken met 3, 6 of 12 nieuwe wijnen en u laten verrassen door onze keus.

inschrijven

 

februari 2015
WIJN 35: Dolcetto d'Alba 2012 Stroppiana

Piemonte is natuurlijk het wijngebied van de beroemde Barolo-wijnen met de druif nebbiolo aan de basis.
Net als in andere wijnstreken is er één dorpje waar de beste wijngaarden zijn terug te vinden en waar alle mooie wijnen vandaan komen.
In Piemonte is dat het dorp La Morra, hooggelegen op een rotsformatie met daaronder op de kalk en krijtrijke hellingen de beroemde wijngaarden/cru’s met namen als Cerequio en Brunate.

Net buiten La Morra is het 4,5 hectare kleine wijngoed van Dario Stroppiana terug te vinden. Dario is op zijn domein volledig verantwoordelijk voor de jaarlijkse productie van zo’n 35.000 flessen.
Hierin geassisteerd door zijn vrouw Stefania bewerkt hij de wijngaarden volledig zelf en biologisch (niet gecertificeerd!).

Deze Dolcetto d’Alba is gemaakt van 100% dolcetto-druiven.
Een druif die lokaal ook wel Nera Dolce wordt genoemd, “Zoete Zwarte” of in het Frans Douce Noir. De druif staat bekend voor de wijnen welke vaak gezegd al vroeg op dronk zijn. Echter uit de regio rond Alba komen voorbeelden welke zelfs met gemak 10 jaar kunnen rijpen.

De wijngaarden bevinden zich op zo’n 400 meter hoogte. De bodem bestaat hier vooral uit kalkhoudende klei en de wijngaarden zijn aangeplant in 1963! Altijd is er in de zomer een groene oogst om te zorgen dat de andere druiven beter rijpen. De druiven werden geoogst in midden september met een opbrengst van circa 55 ton per hectare. Na de oogst een zachte persing van de druiven waarop een fermentatie met de schillen volgt van zo’n 10 dagen. Na deze fermentatie wordt de wijn overgestoken naar rvs vaten voor de malolactische gisting. In de zomer volgend op de oogst wordt de wijn gebotteld. De jaarlijkse productie is slechts 5.000 flessen.

Uitstekend passend bij de Dolcetto d’Alba, is Penne con sugo di Salsicce.
Het recept hiervoor en een lekker stukje Parmigiano Reggiano hebben we er deze maand voor u bij gedaan.
We verkopen deze pastasaus overigens ook kant en klaar!

normaal 16,50
deze maand voor 13,20

 

inschrijven

 

wijn maart 2015 » « wijn januari 2015